StyleCoaching vs Styling és Personal Styling

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám során rengeteg emberrel találkozom és kerülök interakcióba. Mindannyian teljesen különöző egyéniségek, különböző élethelyzetekkel, múlttal, jelennel és vágyakkal.

Bár mélyen hiszem, hogy senkit nem szabad a külseje alapján megítélni, azt is látom, hogy a megjelenésnek mégis nagy szerepe van abban, hogy boldogulunk az életben. Ez nem azt jelenti, hogy csak akkor lehet valaki sikeres, ha az aktuális kor elvárásai szerint szép vagy divatos. Az igazán fontos az, hogy ő hogy érzi magát a saját bőrében. Rengeteg olyan emberrel találkoztam, aki a külsejéből fakadó komplexusok miatt volt visszahúzódó, küzdött az önbizalom hiányával. Emiatt nem mert ismerkedni, rosszabbul szerepelt egy állásinterjún, vagy megbeszélésen, sorolhatnám.

Ez a gondolatmenet indított el abba az irányba, hogy a HR és kommunikációs tréningek területén szerzett tapasztalataimat összekapcsoljam az egyik szenvedélyemmel, a divattal. A saját hatáskörömben szeretnék segíteni az embereknek abban, hogy a megjelenés egy olyan eszköz legyen, amivel mindenki megvalósíthatja önmagát és a céljait, legyenek azok magánjellegűek vagy hivatalosak.

Egy Stylist képzés elvégzése után így alakítottam ki a saját koncepciómat, a StyleCoachingot.

De mégis mi a különbség a Stylist, a Personal Shopper és a StyleCoach között?

Nagyon leegyszerűsítve a stylist elsősorban azért felel, hogy egy-egy fotózáson, koncerten, filmben a szereplők a lehető legjobban nézzenek ki, illetve, ha egy divatháznak dolgozik, akkor az adott márka ruhái a lehető legkreatívabban, legízlésesebben jelenjenek meg divatbemutatókon, reklámokban.

A Personal Shopper magán- és üzletemberekkel foglalkozik. Ruhákat szerez be nekik adott alkalmakra, vagy segít az évszakok kezdetén divatos darabokkal megújítani az ügyfelei ruhatárát. Itt már sokkal nagyobb hangsúlyt kap a személyes kontaktus, hiszen a personal stylistnak meg kell ismernie azt az embert, akinek beszerzi a ruhadarabokat.

A StyleCoaching esetén azonban még fontosabb a személyes kapocs. Nálam egy találkozó mindig egy hosszabb beszélgetéssel kezdődik, amikor a divattól teljesen független témák kerülnek szóba. Célok, vágyak, jó és rossz élmények. Ha ezzel megvagyunk, akkor vagy még aznap, vagy egy következő alkalommal közösen átnézzük, hogy jelenleg milyen darabok alkotják a ruhatárat. Megbeszéljük, hogy melyiket miért szereti az ügyfelem.
Ezt követően közösen elmegyünk vásárolni, és mindketten válogatunk darabokat, amik közül közös erővel választjuk ki azokat, amik végül egy új, remélhetőleg sokkal magabiztosabb stílus alapjait teszik majd le.
A ruhák felpróbálása közben én csak kérdezek, soha nem a megmondó szerepét játszom. A cél az, hogy rávezető kérdések segítségével az ügyfelem saját maga jöjjön rá arra, hogy mi és miért áll jól neki. Ez a záloga annak, hogy teljesen új alapokra tudja helyezni az öltözködését, egyedül is biztos kézzel tudjon választani, és sokkal jobban érezze magát a bőrében.
Nekem pedig ez a célom.

Featured image: Varga Bernadett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s